
Karanfil Özdemir
Soğuk algınlıkları için evde yapılabilecek tarifler
Mevsimsel geçişlerde soğuk algınlığından korunmak için bağışıklık sistemini güçlendiren besinlere odaklanmak önemlidir. Çünkü hastalıklar karşısında bağışıklık sisteminizin güçlü olduğu kadar güçlüsünüz.
Bağışıklık sistemi İMMUNİTEDİR. Doğuştan ve sonradan edinilen iki ayrı bağışıklık sistemi vardır. Bağışıklık sisteminin doğuştan olanı korumak ve güçlü tutmak, ayrıca sonradan edinilen bağışıklık sistemini de güçlü inşa etmeyi besinlerle sağlanır
Hastalık dönemlerinde bağışıklık sistemimize yardımcı olacak, bir araya geldiğinde vücudumuzun daha güçlü savaşmasını sağlayacak besinlerle yapılan tarifler vardır. Aslında eskiden beri var. Neredeyse hepimizin annesi hastalıklarda; sirke içirir, çorbalar yapar, Kemik suyu ve tarhana kaynatırdı. Hem anne eli değdiği için hem de bu yaptıkları çok sağlıklı olduğu için iyileşmemize çok yardım ederdi.
Aslına bakarsanız eskiler farkında olmadan bir nevi fonksiyonel beslenme uyguluyorlardı. Hastalıklarla doğal yollarla savaşmayı çok daha iyi biliyorlardı.
şimdi onlardan da esinlendiğim ve bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmış; sağlıklı bazı besinler ve baharatlarla soğuk algınlığında uygulayabileceğimiz, hastalıklarda bize yardımcı olacak basit kürler ve çorba tarifi verelim size...
Hastalıklara doğal destek karışımları
ENFEKSİYONLA MÜCADELE DESTEK KÜRLERİ
- KÜR
******
2 diş sarımsak
1 kuru soğan (mümkünse kırmızı)
1 cay kaşığı kara biber
1-2 yemek kaşığı ev yoğurdu
Kabuğu soyulmuş yarım limon
1 er avuç maydanoz ve taze nane
Yarım çay kaşığı kuru nane
Tüm malzemeleri robottan geçirin.
İsteğe göre kıvam için su eklenebilir.
*****İçine; böbrek hastalığı, kalp hastalığı, hiper tansiyon veya tuz/sodyum kısıtlaması yoksa az da kaya tuzu eklenebilir.
Soğuk algınlığı istasyonumu enfeksiyonu gibi hastalıklar boyunca sabah akşam yarım çay bardağı tüketin.
Aç karna midenizi rahatsız edebileceği için yemekle veya yemek sonrası tüketilebilir.
*******
2.KÜR
Ezilmiş 2 sarımsak+ ince kesilmiş soğan 1çk kara biber 1 tk sumak +1 tk zeytinyağı+ 1 tam limon sıkıp karışım yapılacak
Akşam yemeğinden sonra 1-2 kasık yenebilir.
Karışım halinde hepsini bol bol yeşil salatanıza da ekleseniz olur
*ÖKSÜRÜK VE BOGAZ AGRILARINA KORUYUCU KÜRLER*
- KARIŞIM
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı Toz zerdeçal
1 tatlı kaşığı bal
1 limon suyu
1 ezilmiş diş sarımsak robottan geçirip yada ince doğrayıp ezin
Hepsini karıştırın en az 1 saat bekletin
Sabahları 1 tatlı kaşığı tüketin
- KARISIM
Ezilmiş Yarım muz
1 tatlı kaşığı bal
1 er çay kaşığı toz zencefil zerdeçal
Hepsini karışım yapın ve yanında nane limon veya ıhlamur çayı ile öğlen ara öğünde tüketin
HASTA ÇORBASI
MALZEMELER
4 su bardağı su
1 sb kırmızı mercimek
Yarım su bardağı yeşil mercimek
1 ceviz kadar kök zencefil
1 elma kadar kereviz ve 2 dal kereviz sapı+ yaprağı
1 havuç
1 kapya biber
1 kuru soğan + 1 avuç taze soğan
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı zerdeçal
Kekik nane sumak kimyon karabiber
İlik suyu
HAZIRLANIŞI
Suda mercimekler haşlanırken kaynamaya başlayınca; taze soğan zencefil kereviz havuç biberi ekleyin
Kereviz yumuşayana kadar orta ateşte pişirin.
Ayrı bir kapta
Kuru soğanı zeytinyağı çok az soteleyin (3 dk)
Üzerine baharatları ve ezilmiş sarımsakları ekleyin
Soğanlar hafifi renk değiştirene kadar kısık ateşte soteleyin
Sonra salçayı ve 1 cay bardağı su ekleyip karıştırın iyice ve çorbanın içine ekleyin
Ocaktan almadan içine kimyon ve zerdeçal ekleyin
Hepsini robottan geçirin istediğiniz kıvama göre su ekleyin.
Hepsi ezilince ilik suyunu da ekleyip 5 dk daha kaynasın tamamdır
1-2 kase sıcak sıcak üzerine limon sıkıp karabiber ekleyerek içip istirahat edin.
Şifa olsun efendim :)
Mecbur kalmadıkça ilaç kullanmaktan uzak durulmalı ve öncesinde önlem alınmalıdır. Hastalıklar olmadan ve yeni başladığında, Bağışıklığı güçlendirmek için bu tarz desteklerle kendinizi korumaya alın.
Böylelikle daha az hasta olur, daha az ilaç ve antibiyotik kullanmak zorunda kalırsınız.
Unutmayın hastalıklarla vücudunuz savaşıyor.
Ne kadar güçlü vücut, o kadar az hastalık.
UNUTMAYIN!
Tabii ki her sağlıklı olan, herkes için sağlıklı değildir. Eğer bazı hastalıklarımız veya özel durumlarımız varsa bu karışımlar dikkatle tüketilmeli ya da tüketilmemelidir.
Bu tarifleri: İçerisindeki besinlere alerjisi olanlar, mide sorunu olanlar, özellikle diyare şikayeti olan bağırsak hastaları, 11 yaş altı çocuklar, hamileler ve emzirenlerin doktor veya diyetisyenlerine sorarak tüketmeleri önerilir.
Tüm bu öneriler; bir ilaç değil, bir tedavi önerisi değildir. Sağlıklı besinlerden fayda görerek güçlenmek içindir.
Lütfen hastalandığınızda, geçmeyen öksürük, ateş, iştahsızlık, kusma ve benzeri sağlık şikayetiniz olduğunda bir doktora gitmeyi asla ihmal etmeyin
İlk seçeneğiniz; hasta olmadan antibiyotiksiz bir hayat için kendinize iyi bakmak ama hasta olduğumuzda da doktor kontrollerini ihmal etmemek olsun.