Karanfil Özdemir

Karanfil Özdemir

Soğuk algınlığından korunmanın yolları

Yeni Durum- Karanfil Özdemir

HER BAHAR VE HER KIŞ SOĞUK ALGINLIĞI DEMEK DEĞİLDİR!

HER SOĞUK ALGINLIĞI DA BİZİ PERİŞAN EDECEK VE YIKACAK DEMEK DEĞİLDİR.

Salgınlar bize bulaşmadan geçebilir, bulaşırsa da hafif de geçebilir..

Lakin “Yine salgınlar, gripler, herkes dökülüyor kimse hemen atlatamıyor mevsimine girdik”

Bilindiği üzere şu ara İNFLUENZA salgını gündemde.

Soğuk algınlığı nedir?

Soğuk algınlıkları yaşam kalitesini sinir bozucu şekilde düşüren hastalıklardır.

Hava değişimleri ve soğuk havalar; vücudu yorar zayıflatır ve sık sık soğuk algınlıkları ile uğraşırız.

Burada vücudumuzun bağışıklık potansiyeli ve doğru hamleler, bizim hasta olup olmayacağımızı ve hasta olunca ne kadar ağır geçireceğimizi belirliyor aslında.

Hadi gelin önce soğuk algınlığı nedir? Nedendir? Bakalım. Sonra da doğru hamleleri öğrenelim.

Soğuk algınlığı, genellikle çeşitli virüslerin neden olduğu bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Burun ve boğazın iç yüzeylerini etkiler, burun akıntısı, hapşırma, boğaz ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, kış aylarında ve kalabalık ortamlarda daha fazla risk altındadır.

4 yaygın neden

Peki soğuk algınlıklarının en yaygın nedenleri nelerdir?

  1. Virüsler: Rinovirüsler, adenovirüsler, İnfluenza(A,B,C), koronavirüsler ve enterovirüsler gibi diğer virüsler
  2. Bağışıklık Sistemi Zayıflığı: Zayıf bağışıklık sistemi, kötü bağırsak sağlığı, düşük kan değerleri, hastalıklar, yaşlılık vb nedenler kişiyi soğuk algınlığına karşı daha savunmasız hale getirebilir.
  3. Mevsimsel Etkiler: Soğuk algınlıkları genellikle sonbahar ve kış aylarında daha sık görülür. Çünkü virüsler daha yaygın olarak dolaşır ve insan vücudu hava ısısının geçişine ayak uyduramaz.
  4. Stres ve Yorgunluk: Stresli veya yorgun bir durumda olan kişiler, soğuk algınlığına daha duyarlı olabilir. Stres en tehlikeli hastalıklardan ve bağışıklık sistemini çökerten etkenlerdendir.

Bu faktörlerin bir kombinasyonu, kişinin soğuk algınlığına yakalanma riskini artırabilir.

Korunmanın yolları

Peki soğuk havalarda sağlığınızı korumak için ne yapalım?: ÖNCELİKLE GEÇMEYEN ŞİKAYETLERDE DOKTOR DESTEĞİNİ İHMAL ETMEYİN.

  1. Sıcak tutan giysiler giyin, özellikle baş, boyun, eller ve ayaklarınızı koruyun.
  2. Ellerinizi sık sık yıkayarak mikroplardan korunun.
  3. Sık sık su içerek solunum yolunuzun yıkanmasını, temiz ve nemli kalmasını sağlayın.
  4. Doktorunuz öneriyorsa grip aşısı gibi aşıları yaptırarak bağışıklık sistemini güçlendirin.
  5. Virüslerin yayılma riskini azaltmak için kalabalık ortamlardan mümkünse kaçının. İç mekanları düzenli olarak havalandırın, temiz hava alın.
  6. 23.00-06.00 arası yeterli ve düzenli uyku alarak bağışıklık sistemini destekleyin.
  7. Hafif egzersizler yaparak dolaşım sistemini ve bağışıklık sistemini güçlendirin.
  8. Stresi azaltmak için rahatlatıcı aktiviteler ve yöntemler kullanın.
  9. VEEE SAĞLIKLI, DENGELİ VE GÜÇLÜ BESLENİN.

Bağışıklık sisteminin önemi

Mevsimsel geçişlerde soğuk algınlığından korunmak için bağışıklık sistemini güçlendiren besinlere odaklanmak önemlidir. Çünkü bağışıklık sisteminizin güçlü olduğu kadar güçlüsünüz hastalıklar karşısında.

Bağışıklık sistemi İMMUNİTEDİR. Doğuştan ve sonradan edinilen iki ayrı bağışıklık sistemi vardır. Bağışıklık sisteminin doğuştan gelenini korumak ve güçlü tutmak ayrıca sonradan edinilen bağışıklık sistemini de güçlü inşa etmek besinlerle sağlanır.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek, soğuk algınlıklarından korunmak ve hasta olunca da çabuk iyileşmek için kritik beslenme önerileri ise şunlardır:

  1. Bol Sıvı Tüketimi: Vücuttaki toksinleri atmak ve hidrasyonu sağlamak için yeterli miktarda su içmek önemlidir. Sıcak su, bitki çayları, taze sıkılmış meyve suları gibi sıcak-ılık içeceklerle vücudu nemli tutun
  2. Probiyotikler: Yoğurt, kefir, lahana turşusu gibi probiyotik içeren besinler ile bağırsak sağlığını iyileştirerek bağışıklık sistemini destekleyin. Unutmayın; bağışıklık sisteminin %80 bağırsaklardır.
  3. Baharatlar: Soğan, Sarımsak, Zencefil, Biberiye, Zerdeçal, Sumak ve Karabiber gibi baharatlar; antiviral, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip oldukları için, soğuk algınlığına karşı korumada ilaç gibi etki gösterirler. Omega-3 Yağ Asitleri: Somon, ceviz, keten tohumu, çörekotu, chia tohumu gibi omega-3 yağ asitleri içeren besinler anti-enflamatuar etkilere sahiptir. Salatalara ve yoğurtlara ekleyerek soğuk algınlığı ile daha güçlü savaşın
  4. Çinko: Çinko içeren kabak çekirdeği, fıstık, kırmızı et gibi çinko içeren gıdaları düzenli tüketmek bağırsaklarda güçlendirici etki yapar ve soğuk algınlığına karşı korur.
  5. Yeşil Çay: Antioksidanlar aynı antiinflamatuvarlar gibi iltihap temizleyicidirler. Bol bol antioksidan içeren yeşil çay ve diğer bitki çayları bağışıklık sistemini güçlendir.
  6. C Vitamini: koyu mor kırmızı ve yeşil sebzeler, turunçgiller, taze biber, brokoli gibi C vitamini içeren meyve ve sebzeler ile bağışıklık sistemini destekleyin
  7. Bal ve Limon: Balın antimikrobiyal özellikleri vardır, limon ise C vitamini içerir. İçine karabiber zerdecal da ekleyip boğaz ağrısı ve öksürük şikayetinizi hafifletin.
  8. Zencefil Çayı: Zencefilin anti-enflamatuar etkisi vardır. Zencefil çayı boğaz ağrısı ve öksürükte rahatlama sağlayacaktır
  9. Et suyu, tavuk suyu, kelle paça ve taze Sebze Çorbaları: Doğal kollajen, vitamin ve mineral açısından zengin çorbaları
  10. Yeterli Protein İçeren Yiyecekler: vücut onarımını hızlandır.
  11. Doğal Ağız Gargaraları: Hastalık zamanları ve günlük hayatta, tuzlu su ve içine Karanfil eklenmiş ılık su ile gargara yapmak; antibakteriyel etkisi ile ağız içini enfeksiyon ve bakterilerden yüksek oranda temizler, doğal florasını bozmadan ağız içi ve boğazdaki enfeksiyonlarla savaşır.
  12. Dengeli Beslenme: Tabii ki kendi sağlık durumuna uygun sağlıklı dengeli bir diyetle beslenip vücudu daima güçlü ve sağlıklı tutun

Mevsim geçişlerinde ve soğuk havalarda, soğuk algınlıklarına yakalanmak kaçınılmaz derler ama güçlü bağışıklık sistemi için, kendine bakmayı bilmek ve önleyici nitelikte beslenmek sizi koruyabilir.

Ne yiyorsak onlardan oluşan hücrelerimiz var aslında.

Öyleyse doğru ve güçlü beslen, güçlü ve sağlıklı kal diyoruz

Sağlıcakla kalın efendim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Karanfil Özdemir Arşivi

İdeal kilomuza nasıl gelebiliriz?

12 Şubat 2025 Çarşamba 11:00