180 TL Fitre ile: 'Emekliyi fitre verilebilir duruma düşürdüler'

Yeni Durum-BERNA CAN- Diyanet İşleri Başkanlığı, 2025 yılı için fitre miktarını 180 TL olarak belirledi. Geçtiğimiz sene (2024) 130 TL olan fitre, bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacını karşılayacak şekilde hesaplanıyor. Ancak gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle fitrenin ne kadar yeterli olduğu ise...

Bu yıl bir adet 200 gramlık Ramazan pidesinin fiyatı 20 TL olarak açıklandı. Bu hesapla, 180 TL'lik fitre ile yalnızca 9 adet Ramazan pidesi alınabiliyor. Geçtiğimiz yıllara göre artan fiyatlar, dar gelirli ve emeklinin gıda alımı gücünü düşürmeye devam ediyor.

Fitre bedeline Gramla et, tane ile ekmek

Et fiyatları da fitre miktarının ne kadar yetersiz olduğunu gözler önüne seriyor. Türkiye genelinde ortalama fiyatı kilogram başına 450 TL , kuşbaşı ise 500 TL'ye yükseldi. Bu durumda, 180 TL fitre sadece 400 gram kıyma veya 360 gram kuşbaşı et alınabiliyor.

et-kuyrugu.jpg

''Nerede ucuz et, tavuk, ekmek bulursak oraya koşuyoruz''

Yaklaşan ramazan ayı ile birlikte dar gelirli vatandaşlar ve emekliler Et ve Süt Kurumları önünde 'daha' ucuza et alabilmek için metrelerce kuyruk oluşturup, sıraya giriyor.

Kızılay'daki Başkent Market'in önündeki kuyrukta bekleyen bir yurttaş:

"Eşim emekli. Eve bir emekli maaşı yetmiyor. Nerede ucuz et, tavuk, ekmek bulursak oraya koşuyoruz. Yoksa kimse keyfinden sabah saat 06.30'da yatağından kalkıp buraya gelir mi, gelmez. Bizi bu hale getirenler utansın.'' diyor...

et-jpg.gif

'Bir kilo kıymayla 1 ay idare edeceğiz'

75 yaşındaki bir başka vatandaş ise “Eğer zengin olsaydım girmezdim, fakir olduğum için buraya geliyorum. Başımızdaki adamların kulakları sağır olmuş bunu duymuyor. Gelsin de burayı görsün. 1 kilo et alacağım fazla vermiyorlarmış. Bir kilo kıymayla 1 ay idare edeceğiz” diyor.

''Sabah sofradan doymadan kalkıyorum''

Başkent Ulus’ta, iki bina arasına sıkışan yerde uzun kuyruklar oluşturuyor. Kuyrukta bekleyen Halis Yazıcı, “Evde torunlar var, babaları işsiz. Saat 5 buçukta yola düştüm ben buraya gelmeye. Neymiş bir kilo kıyma verilecekmiş... Aldığım para 12 bin lira 4 kişiyi geçindiriyorum. Ben sabah kalkarken sofradan doymadan kalkıyorum önce çocuklar yesin diye. Çocuklar kıymayı ayda bir defa görmüyor" diyor.

Ekmek yoksa pasta mı yesinler?

Ramazan ayına özel olarak üretilen 200 gramlık Ramazan pidesinin fiyatı ise 20 TL olarak belirlendi. Bu fiyat, bir maya, işçilik ve enerji maliyetlerindeki artışlar göz önünde bulundurularak belirlendi.

''Biz Medine hurması yiyemiyoruz''

Emekli bir diğer yurttaş ise geçinemediklerini belirterek, "Bir ülkede ekmek sırası varsa o ülke bitmiştir. Biz manda yoğurdu yiyemiyoruz, biz medine hurması yiyemiyoruz. Ne yapalım patatesle, soğanla, makarnayla devam ediyoruz'' dedi. Halk Ekmek kuyruğunu göstererek eski günleri özlediğini kaydeden bir vatandaş, "Sabahtan beri geziyorum yarım kilo balık almak için. Ne olursa olsun yavrum parti tutmuyorum. Kim halkın yanındaysa Allah işini rast getirsin kimde çalıp çırpıyorsa zehir zıkkım olsun" şeklinde konuştu.

ekmek.png

Koli koli yoksulluk: 2025 Fitre bedeli 1 Ramazan Kolisi etmiyor

Ayrıca Ramazan ayı için düzenlenmiş yardım kolilerinin fiyatlarında artış görüldü. Ramazan kolileri geçen yıla göre yaklaşık %80 zamlandı. Örneğin 2018 yılında 49 TL olan bir Ramazan kolisi, 2024'te 449 TL'ye, 2025'te ise 529 TL' den başlayan fiyatlarla 800 TL' ye kadar yükseldi.

İPA Başkanı Gökçe: Emekliyi fitre verilebilir duruma düşürdüler

İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Doç. Dr. Buğra Gökçe, Diyanetin belirlediği fitre bedeli için yaptığı açıklamada bakın ne diyor...

bugra-gokce.png
İPA Başkanı Doç. Dr. Buğra Gökçe

Gökçe ' hükümet belirlediği asgari ücretle çalışanların karnını doyurmasına bile izin vermiyor, emeklileri ise fitre verilebilir duruma düşürüyor' diyor ve ekliyor

''Diyanet İşleri Başkanlığı mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurarak fitre bedelini 180 lira olarak belirledi. 4 kişilik bir aile için fitre bedeli günlük 720, aylık 21 bin 600 lira. Bu da sadece gıda ihtiyacı için. Kira, ısınma, elektrik gibi zorunlu yaşam giderleri yok.''

nihat-hatipoglu-1.png

'Nerede o eski Ramazanlar'dan, 'Kim nerede ne kadar kazanacak'a...

11 ayın Sultanı olarak da bilinen Ramazan ayında iktidara yakınlığı ile bilinen pek çok kanalda Ramazan ve dinin faziletlerini anlatan yorumcular ise boy göstererek sabrın ve açlığın erdemi anlatırken emekli ve asgari ücretlinin aldığı maaşın yaklaşık 10 katını 1 ay için kazanacak.

Örneğin, geçtiğimiz günlerde Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörlüğüne atanan ve ekranda yaptığı bir aylık program bedeli 2024 Ramazan ayında 600 BİN TL olan Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu gibi bu sene Ramazan ayında program yapacakların alacağı miktar şüphesiz açlık ve yoksulluk sınırının çok çok üstünde olacak...

NOT: Bu haberde Deprem bölgesinde yaşayanların Ramazanı hangi şartlarda geçireceği bilgisine yer verilmemiştir! Konutları ve vadedilen eşyaları bile teslim edilmemiş insanımızın görünen o ki açık, yoksulluk ve felaket sonrası yaşam koşullarıyla mücadelesi sürecek ve sürmeye devam edecektir.

Devam edecek...(Haber Merkezi)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Berna Can Arşivi