Soma Kolin 51 bin 391 adet asgari ücretlik teşvik aldı

Soma Kolin 51 bin 391 adet asgari ücretlik teşvik aldı
İhalelerle ihya olan Kolin’e ait Soma Kolin Termik Santrali’ne devasa teşvik ödemeleri yapıldığı ortaya çıktı.

Yeni Durum- CHP'nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Ak Parti'nin yüksek kârla kamu eliyle işletilen Çayırhan Termik Santrali’ni ve maden sahalarını satıp, elde ettiği gelirle özel elektrik üretim şirketlerine teşvik dağıtmayı planladığını söyledi.

Vatandaşın cebinden şirketlerin kasasına

"Bunun adı soygundur" diyen Yavuzyılmaz, Kolin Termik Santrali’ne 2024 yılında 1 milyar 135 milyon lira teşvik tutarı ödendiğini ifade etti. ANKA'ya verileri paylaşan Yavuzyılmaz, 2023 yılında ödenen teşvik tutarınınsa 113 milyon lira olduğunu hatırlatarak, "Bir önceki yıla göre ödenen teşvikteki artış oranı yüzde 899" dedi. Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) resmi internet sitesinden edindiği bilgilere dayanan Yavuzyılmaz şöyle konuştu:

"Bu teşvik tutarı 51 bin 391 adet asgari ücrete veya 78 bin 509 emekli maaşına denk geliyor. Üretilmemiş elektrik için ödenen bu teşvik tutarı vatandaşın cebinden alınıp şirketlerin kasasına konan büyük bir servet transferidir.”

soma2-5e4b4e6c-6c76-4fa5-aaac-4779bcac7108.jpg

İşçiler maaşlarını bile öğrenemedi

Sol'un haberine göre, Kolin Termik Santrali'nde işçilere ise prim ve ikramiye ödemesi yapılmıyor. Ağır sanayi olarak geçen şirkette maaşlar da çok düşük. Benzer tesislerde maaşlar 30 ila 60 bin lira arasında değişirken, 650-700 kişinin çalıştığı Kolin Termik Santrali'nde ortalama maaşlar 23-25 bin lira.

İşçiler, asgari ücretin belirlenmesi sonrası henüz ne kadar maaş alacaklarını öğrenemezken, ödemeler de bu ay gecikmiş durumda.

Santralde çalışanlar yan haklarının olmadığını, banka promosyonlarından şirketin yararlandığını ifade ederken, çalışma ortamının da çok kötü olduğunun altını çizdi.

Çevreye de zararlı

Çalışanlar, etrafta küller uçuştuğunu, filtre sisteminin bulunduğunu ancak daha fazla para kazanmak için üretim kapasitesinin aşıldığını bu nedenle ortamın pis olduğunu anlattı. Bölgede yaşayanların da bu durumdan etkilendiğini söyleyen işçiler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın baca emisyon sistemindeki değerlerin üzerine çıkıldığını vurguladı. Tesiste yangın sisteminin de yetersiz olduğunu belirtti.

Daha önce açık ocak olarak kullanılan 6-7 yıldır çalışan santralde, evsel kömür bitince tesis Kolin'e adeta hibe edilmiş. 5 km genişliğinde bir alana sahip santrale yine Kolin'e ait Deniş 2'den kömür geliyor ve elektrik doğrudan dağıtılıyor. (Haber Merkezi)