Dışişleri Bakanı Fidan: Tamamıyla karşıyız

Dışişleri Bakanı Fidan: Tamamıyla karşıyız
Katar Devleti Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile görüşen Dışişleri Bakanı Fidan, düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Fidan, ABD Başkanı Trump’ın Filistin halkının Gazze’den sürülmesi projesin için “tamamıyla karşıyız” dedi.

Yeni Durum- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar’a resmi ziyarette bulundu. Katar Devleti Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile görüşen Fidan, daha sonra Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Al Sani ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Trump’ın projesi

"Filistinlilerin Gazze’den uzaklaştırılmasına" ilişkin söylemlerin gündemde olduğu ve Kahire’de yayınlanan bildiriye ilişkin Türkiye’nin değerlendirilmesi sorulan Bakan Fidan, "Türkiye olarak Kahire’de yapılan bildirinin arkasındayız. Özellikle Filistin halkının Gazze’den sürülmesi ve başka ülkelere gönderilme projesine tamamıyla karşıyız. Bu gerçekten insanlık hukukuna aykırı bir teklif” dedi.

“İsrail'in engelleyici tavırlarından bir an önce vazgeçmesi gerekiyor”

Diğer taraftan Gazze’de devam eden ateşkesin kesintisiz bir şekilde devam etmesinin kendileri için bir öncelik olduğunu ifade eden Hakan Fidan, şöyle devam etti:

"Bu, insaniyet adına önemli bir kazanım. İnşallah bunun devam etmesini istiyoruz. İsrail’in bölgede uyguladığı soykırımın bir daha yinelenmemesi için her türlü adımın atılması gerekiyor. Ateşkesten sonra insani yardımların bölgeye kesintisiz ulaştırılması konusu var. Bu konuda da atılması gereken adımlarda da zaman zaman sıkıntı yaşandığını görüyoruz. İsrail'in bu konuda da engelleyici tavırlarından bir an önce vazgeçmesi gerekiyor. Uluslararası toplum özellikle insani yardımların ulaştırılması konusundaki hassasiyeti kaybetmemeli.

Türkiye olarak insani yardımlarımızın ulaştırılması konusunda bütün kurumlarımız seferber durumda. Hem Mısır’la hem diğer ortak ülkelerle koordine kurarak, yardımlarımız en iyi ve hızlı şekilde Gazze’ye ulaştırma gayretindeyiz. Filistin meselesi iki devletli çözümle taçlandırılarak çözülür ve bölgemiz, önemli bir kazanım sağlamış olur. Aksi takdirde yenilenen çatışmalar ve kavgalar her zaman için bölgemizde istikrarsızlığı tetiklemeye devam edecek. Bölge ülkeleri olarak Filistin ve Suriye’de yaptığımız gibi bundan sonraki konularda da bölge sorunlarını bölge ülkeleri olarak sahiplenmeyi bölgenin çözümlerini getirmeye devam edeceğiz. Bölge ülkeleri, kendi sorunlarını çözme iradesini ve kabiliyetini göstermeli ve bu yolda adımları atmalıyız.”

218439.jpeg

“Suriye’de bir an önce adımların atılması gerekiyor”

Dışişleri Bakanı Fidan, şunları söyledi:

"Suriye meselesinde 8 Aralık’tan sonra yeni oluşan gerçeklik, Suriye halkının yönetimi ele alması ve şu anda içinde bulunduğu geçiş durumuna, bizler bölge ülkeleri olarak nasıl yardımcı olabiliriz, bu konuda yoğun bir koordinasyon içerisindeyiz. Ülkenin yeniden inşasında ihtiyaç olan enerji ve hava ulaştırması konusunda bir an önce adımların atılması gerekiyor. Suriye’nin bu acil ihtiyaçlarının ulaştırılması için Katar’la beraber çalışıyoruz. Diğer taraftan, uluslararası yaptırımların kaldırılması, tabii ki önemli.

Suriye’deki güvenlik konusunu bütün Suriye’nin tamamında sağlanması önemli. Silahlı grupların, ulusal ordu altında bir araya gelmesi önemli. Türkiye ve Suriye için de önemli olan diğer bir konu, terörle mücadele. DEAŞ’la savaşıldığı gibi aynı zamanda PKK/YPG ile de mücadeleye devam etmesi. Şu anda Şam yönetiminin YPG’ye yönelik ulaşma ve çözüm bulma gayretleri devam etmekte. Türkiye olarak biz bunu yakından takip ediyoruz. Umudumuz kan dökülmeden bu sorunun çözülmesi. Terörün Suriye’de yer bulmasına, devam etmesine müsamaha etme şansımız yok. Gerekçeleri ne olursa olsun, bu konudaki koordinasyonumuz tam.”

"YPG’nin DEAŞ'la mücadelede bir kabiliyeti yok”

Hakan Fidan, bölgede ABD’nin, PKK/YPG terör örgütüyle DEAŞ’la mücadele kapsamındaki işbirliği ve YPG’nin bölgedeki varlığının akıbetinin ne olacağı sorusuna şu şekilde yanıt verdi:

"YPG’nin DEAŞ'la mücadele kapsamında bir kabiliyeti yok, kendisi zaten bir terör örgütü. Türkiye, Irak, Suriye ve Ürdün bir araya gelerek DEAŞ’la gerekli mücadeleyi vermeye muktedirler. Bu yönde de yakın zamanda dört ülke olarak bir adım atacağız. Bunun ön görüşmelerini yaptık. Burada önemli olan Amerikalı dostlarımız, Türkiye’ye tehdit oluşturan bu politikadan vazgeçerler. Suriye’deki yeni yönetimin hazır olduğunu duyduk ve Türkiye de bu konuda her türlü desteği vermeye hazır. Biz umuyoruz ki Sayın Trump’ın alacağı kararla bölgedeki devam eden bu yanlışa son verilecek.”

“Katar ve Türkiye çok yakın bir iş birliği içerisinde”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar ve Türkiye arasında Suriye’nin yeniden inşası konusunda çalışmaların olup olmadığına ilişkin soruya karşılık da şunları söyledi:

“Suriye’deki geçiş sürecinde de gerek Suriye hükümetiyle gerek dostlarımızla başta Katar olmak üzere yakından çalışıyoruz. Suriye’ye yeni hükümetin kurulması, devlet başkanının atanması önemli bir gelişme, özellikle ülkedeki bazı belirsizliklerin ortadan kalkması adına. Bundan sonraki siyasi sürecin Suriye’deki yönetim tarafından kuşatıcı, olgun ve demokratik bir şekilde götürülmesi fevkalade önemli.

Diğer taraftan halkın çözülmesini beklediği birtakım sorunları var. Uluslararası toplum olarak biz nasıl buna katkıda bulunabiliriz diye Katar ve Türkiye bu konuda çok yakın bir iş birliği içerisindeler. Firma ve kurumlarımız beraber bir araya geliyor, enerji, ulaştırma, haberleşme konusunda. Bu konuda birtakım kesinleşmiş projeler de var. Amacımız bu projeleri bir an önce ortaklaşa hayata geçirmek.” (Haber Merkezi)