Türkiye'nin İHA gücü, ABD'yi tedirgin etti
Yeni Durum- ABD’li savunma şirketi General Atomics, Türk savunma sanayiinin insansız hava araçları (İHA) üretimi konusunda elde ettiği başarıları gündeme getirerek, ABD’nin savunma tedarik sistemindeki yavaş bürokratik süreçlere dikkat çekti. Şirket, bu süreçlerin ABD’nin uluslararası pazarda rakiplerine karşı geride kalmasına yol açtığını vurguladı.
Elon Musk'a şikayet etti
General Atomics CEO’su Linden Blue, ABD’nin başkanlık görevini devralması planlanan Elon Musk’a bir mektup yazarak, savunma edinimi sisteminde reform çağrısında bulundu. Mektubunda, Çin, Türkiye ve İsrail gibi ülkelerin daha hızlı hareket ederek savunma teknolojileri alanında ABD'yi geride bıraktığını ifade etti.
Blue, mektubunda, "Savunma edinimi sisteminde reforma ihtiyaç var ve DOGE (Hükümet Verimliliği Bakanlığı) bu anlamda değişim yaratma potansiyeline sahip. İşbirliğine hazırız," diyerek, ABD'nin müttefikleriyle operasyonel üstünlük sağlamasına yardımcı olacak yenilikçi teknolojiler geliştirdiklerini belirtti.
Türkiye’nin İHA başarısı
Türkiye, 2000'li yılların başında ABD’den İHA talep etmiş, ancak bu talep karşılanmadığı için İsrail ile anlaşarak HERON modelini envanterine katmıştı. Ancak HERON’larda yaşanan sorunlar sonrası Türkiye, yerli üretim İHA geliştirme sürecine hız verdi. TUSAŞ tarafından ANKA, Baykar tarafından Bayraktar TB2 üretildi ve Türkiye, kendi İHA ailesini oluşturmayı başardı.
Baykar, Bayraktar TB2’yi 35 ülkeye ihraç ederken, AKINCI TİHA’yı ise 10 ülkeye satmayı başardı. Bu sayede Türkiye, dünya genelinde yüzde 65’lik pazar payına ulaştı. TUSAŞ ise ANKA’yı 7 ülkeye, AKSUNGUR’u ise 4 ülkeye ihraç etti. Türkiye, bu başarısıyla İHA üretiminde küresel bir oyuncu haline geldi. (Haber Merkezi)