Depremin "utanç" yüzü
Yeni Durum- Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depreminin üzerinden tam 2 yıl geçti...
Ne acılar ne de yaşananlar unutuldu. Depremin izleri hala ilk günkü kadar taze ve derin...
Peki bu 2 yılda "sorumlulara" ne oldu?
Ersan Şen en büyük tepkiyi toplayan isimdi
Önce avukat Ersan Şen'den başlayalım. Zira, depremden sonra en çok konuşulan isimdi kendisi.
Hasan Hüseyin ve Abdullah Devrim Sever isimli kardeşlerin inşaatını üstlendiği Gaziantep Nizip'teki Furkan Apartmanı, çöken binalar arasında yer aldı. Bu trajik olayda 51 kişi yaşamını yitirmişti. İki ismin avukatı ise Ersan Şen idi. Şen'e sosyal medyada büyük tepkiler gelmişti. O ise müvekkillerinin masum olduğunu savunmuş, "Ben zor işlerin adamıyım" demişti.
Ersan Şen topladığı tüm tepkileri dikkate almamış, üzerine bir de firari 2 müteahhit Hasan Hüseyin Sever ile Abdullah Devrim Sever için tutuklanmama güvencesi ve kırmızı bültenin kaldırılmasını istemişti.
Şen, sosyal medyada kendisine yapılan eleştiriler için duruşmada, "Bu davada ciddi bir kamuoyu baskı var" diyerek şikayet etmişti.
Ersan Şen, bugün hala sosyal medyada büyük tepki toplayan bir isim olmayı sürdürüyor.
Kimisi kaçtı, kimisi...
Peki ya "sorumlu" kişilere ne oldu?
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremin ardından, bazı müteahhitler ve inşaat sorumluları yargılanmamak için yurt dışına kaçtı. Hala firari durumda olan birçok isim bulunuyor.
Depremde hayatını kaybedenlerin yakınları ise, sorumluların adalet önüne çıkarılmasını talep ediyor. Yetkililer, firari durumdaki bu kişilerin yakalanması için çalışmalarını sürdürüyor.
Peki, kimdi bu isimler?
İşte bu kişilerden bazıları:
1. Abdullah Aybaba ve Eda Aybaba Çelik (Sami Bey Apartmanı, Adana): Adana'nın Çukurova ilçesinde 40 kişinin hayatını kaybettiği Sami Bey Apartmanı'nın sorumluları olan Abdullah Aybaba ve kızı Eda Aybaba Çelik'in yurt dışına kaçtığı belirlendi. İngiltere'ye iade talebi gönderildi, ancak henüz bir gelişme kaydedilmedi.
2. Hasan Hüseyin Sever ve Abdullah Devrim Sever (Furkan Apartmanı, Gaziantep): Gaziantep'in Nizip ilçesinde 51 kişinin hayatını kaybettiği Furkan Apartmanı'nın müteahhitleri Hasan Hüseyin Sever ve Abdullah Devrim Sever hakkında kırmızı bülten çıkarıldı. Ancak, her iki isim de henüz yakalanamadı. Abdullah Devrim Sever'in, 2018'de AK Parti'den Gaziantep milletvekilliği ve 2019'da Nizip Belediye Başkanlığı için aday adayı olduğu da ortaya çıkmıştı.
3. Şükrü İşitmen (Yukarı Şehir Kooperatif Evleri, Adıyaman): Adıyaman'ın Besni ilçesinde 80 kişinin yaşamını yitirdiği Yukarı Şehir Kooperatif Evleri'nin müteahhidi Şükrü İşitmen, "samimi beyanları" nedeniyle adli kontrol şartıyla serbest bırakıldıktan sonra itirazlar sonucu yeniden tutuklanmasına karar verilmişti. Ancak söz konusu isim çoktan kayıplara karışmıştı bile. Hakkında yakalama kararı çıkarılan İşitmen, halen firari durumda.
4. Ömer Yılmaz (Sueda Kent Sitesi, Adıyaman): Adıyaman'ın merkez ilçesinde 65 kişinin hayatını kaybettiği Sueda Kent Sitesi'nin şantiye şefi ve statik proje sorumlusu Ömer Yılmaz hakkında yakalama kararı çıkarıldı, ancak o da diğerleri gibi hala bulunamadı...
5. Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel (Ezgi Apartmanı, Kahramanmaraş): Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesindeki Ezgi Apartmanı'nın yıkılması sonucu 35 kişi hayatını kaybetmişti. Kervan Pastanesi'nin sahipleri olan Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel hakkında "olası kastla kasten öldürme ve yaralama" suçlarından iddianame düzenlenmişti, ancak bu kişiler hala yakalanamadı.
6. Ahmet İşitmen (Üzümkent Sitesi, Adıyaman): Adıyaman'da 83 kişinin hayatını kaybettiği Üzümkent Sitesi'nin sorumlusu Ahmet İşitmen'in İngiltere'de olduğu belirlenmiş ve hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Türkiye'ye iade süreci hala devam ediyor.
7. Hüseyin Yalçın Coşkun (Rönesans Rezidans, Hatay): Hatay'da 269 kişinin yaşamını yitirdiği Rönesans Rezidans'ın ortaklarından Hüseyin Yalçın Coşkun da firari durumda ve hakkında yakalama kararı bulunuyor.
Yargı süreçlerinde son durum nedir?
Peki, 6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından, yıkılan binaların sorumluları hakkında yürütülen soruşturmalar ve açılan davalar ne durumda?
Depremin ikinci yılına girilirken, birçok ilde yargı süreçleri devam ediyor.
Depremden etkilenen illerde Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından oluşturulan Deprem Suçları Soruşturma Büroları, yıkılan binalardaki ölüm ve yaralanmalarla ilgili kusurları tespit edilenler hakkında soruşturmalar yürüttü. Bu kapsamda, birçok ilde davalar açıldı ve yargılamalar sürüyor.
İller bazında davaların durumları:
Gaziantep: Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, kent merkezinde yıkılan binalara ilişkin yürüttüğü soruşturmalar sonucunda 81 sanık hakkında işlem yaptı. 11 ayrı dosyada 10'u tutuklu 34 sanık hakkında dava açıldı. Yargılamaların tamamlandığı 6 davada 9 sanığa değişen sürelerde hapis cezası verildi. Özellikle, depremde 134 kişinin hayatını kaybettiği Ayşe-Mehmet Polat Sitesi'ne ilişkin davada, sitenin müteahhidi 21 yıl 9 ay, mimari proje müellifi ise 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Adıyaman: Adıyaman'da yürütülen soruşturmalar sonucunda 420 dosya kapsamında dava açıldı. Üç ayrı ağır ceza mahkemesince yürütülen yargılamalarda 47 sanığın yer aldığı 39 dava karara bağlandı. Depremde 72 kişinin öldüğü Grand İsias Hotel'e ilişkin davada, yapı sahipleri ve sorumlularına 7 yıl 6 ay ile 17 yıl 17 ay arasında değişen hapis cezaları verildi.
Diyarbakır: Diyarbakır'da yıkılan binalarla ilgili açılan davalarda, sorumlular "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan yargılandı. Özellikle, merkez Bağlar ilçesinde yıkılan Dündar Apartmanı'nda 37 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin davada, müteahhitler 13 yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırıldı.
Hatay: Hatay'ın merkez Antakya ve Defne ilçelerinde ölüm gerçekleşen 1759 bina tespit edildi. Bu binalarla ilgili olarak, aralarında müteahhit, yapı denetim firması sorumlusu ve statik proje müelliflerinin de bulunduğu 637 kişi şüpheli olarak belirlendi. Farklı tarihlerde yakalanan şüphelilerden 113'ü tutuklandı, 293'ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Firari 86 zanlı hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
Osmaniye: Osmaniye'de depremlerde yıkılan 9 binaya ilişkin soruşturmalar tamamlandı. Bu kapsamda, 7'si tutuklu toplam 15 sanık hakkında dava açıldı. Sanıklar için "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
Adana: Adana'da depremlerde yıkılan 11 bina ile ilgili olarak, 7'si tutuklu, 3'ü firari toplam 20 sanık hakkında dava açıldı. Bu davalardan birinde, Alpargün Apartmanı'nın müteahhidi, "olası kastla birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Kısacası...
Sorumluların bir kısmı kaçtı, bir kısmı yargı önünde hala hesap veriyor. Kimileri ise yüzleri bile kızarmadan hayatlarına devam ediyor.
Acılar mı?
Ateş, maalesef ki, yalnızca düştüğü yeri yakıyor... (Haber Merkezi)