AfD'den "rüzgar gülü" tehdidi

AfD'den "rüzgar gülü" tehdidi
Avrupa enerjide yükselen fiyatları konuşuyor. Sadece Almanya'da fiyatlar 8 kat arttı. Aşırı sağcı AfD ise "iktidara gelince rüzgar santrallerini yıkacağız" dedi.

Yeni Durum- Avrupa’da yenilenebilir enerji kaynaklarının yeterli üretim yapamaması elektrik fiyatlarını fırlattı. Rüzgar santrallerinin durma noktasına gelmesi, gazla enerji üretimini zorunlu kıldı. Almanya’da elektrik fiyatları, yoğun saatlerde sekiz kat artış gösterdi. Uzmanlar, bu durumun bölge için önemli bir uyarı işareti olduğunu vurguluyor.

Rüzgar ve güneş durdu, fiyatlar uçtu

Pan-Avrupa enerji borsası Nord Pool’a göre 6 Kasım Çarşamba günü, Almanya’da toptan elektrik fiyatları akşam saatlerinde anlık olarak MWh başına 805-820 euro seviyelerine ulaştı. NordPool borsasına göre, 18.00 ile 20.00 arasındaki bu fiyat, son yılların rekorunu kırarak enerji krizinin zirve yaptığı 2022 dönemini hatırlattı. Bu fiyat artışının ana sebebi, Avrupa genelinde etkili olan rüzgarsız hava koşullarıydı. Mevcut yıllık ortalama fiyatlar ise 2020 yılının iki katından daha yüksek durumda.

Yüksek basınç sistemlerinin statik durumu nedeniyle rüzgarların oldukça zayıfladığı bu dönemde, Almanya’da rüzgar enerjisi üretimi neredeyse sıfırlandı. Bu dönemde güneş enerjisindeki üretim de düştü.

Gaz ve kömür santrallerine olan talep ise arttı. İngiltere’de gazla elektrik üretimi yüzde 60’a, Almanya’da ise yüzde 30’a yükseldi; bu oran Almanya için üç kat artış anlamına geliyor. Avrupa’da gaz fiyatlarının hâlâ kriz öncesi seviyelerin iki katından fazla olması, elektrik üretim maliyetlerinin de artmasına neden oluyor. TTF borsasındaki güncel gaz fiyatları 460 doları aşmış durumda.

AfD’den ilginç çıkış: “Rüzgar Santrallerini kapatacağız”

Almanya’da enerji fiyatları artarken, aşırı sağcı AfD’den tuhaf bir çıkış geldi. AfD lideri Alice Weidel, iktidara gelmeleri hâlinde Almanya'daki tüm rüzgar enerji santrallerini yıkma sözü verdi.

Almanya'nın çeşitli bölgelerine kurulan rüzgar enerji santrallerinden ve rüzgar türbinlerinden "utanç pervaneleri" olarak söz eden Weidel, bunların hepsini yıkacaklarını söyedi. Weidel'in planı 2022 yılında patlatılan Nord Stream doğal gaz boru hattını yeniden faaliyete geçirmek. Rusya'dan gelen doğal gazı Avrupa'ya taşıyan bu boru hattı, Rusya-Ukrayna savaşının ilk kurbanlarından biri olmuştu. Pek çok kişinin ABD tarafından patlatıldığına inandığı bu boru hattı, Trump döneminde Rusya ile ilişkilerin biraz daha normale dönmesiyle birlikte ABD'nin de onayıyla yeniden açılabilir.

Nükleer yeniden popüler oluyor

Yenilenebilir enerji kaynakları, iklim krizini aşmak ve hedefleri tutturmak için ülkelerin elindeki en büyük silah gücü olsa da stabil bir enerji arzı sağlamak da oldukça zor. Güneş ve rüzgar enerjisi, doğaları gereği kesintili kaynaklar. Rüzgar veya güneş yoksa enerji de yok. Bunun için üretimin çok yoğun olduğu saatlerde üretilen enerjinin depolanması gerekmekte. Güncel verilere göre dünya genelinde yaklaşık 60 nükleer reaktörün inşaatı sürerken, 110 reaktörün daha inşası planlanıyor. Bu, mevcuttaki santrallerin 3’te 1’inden fazlası kadar yeni santrallerin inşa edileceği anlamına geliyor. (Dış Haberler)