Papa'nın sağlık durumu kritik olmaya devam ediyor
Yeni Durum- Vatikan, ay başında geçirdiği şiddetli bronşit nedeniyle 14 Şubat'tan bu yana Roma'daki Gemelli Hastanesi'nde tedavi gören ve burada polimikrobik enfeksiyon ve çift taraflı zatürre teşhisi konan 88 yaşındaki Papa'nın sağlık durumuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.
Vatikan’dan yapılan açıklamada, "Papa’nın sağlık durumu kritik olmaya devam ediyor. Bu nedenle dün açıklandığı gibi Papa henüz tehlikeyi atlatmış değil." ifadeleri kullanıldı.
Papa’nın tedavisinde değişikliğe gidildi
“Anemi tespit edildi”
Vatikan'ın açıklamasında, "Bu sabah Papa Franciscus, uzun süre devam eden astım krizi geçirdi ve oksijen tedavisine de ihtiyaç duydu. Bugün yapılan kan testlerinde anemi ile beraber trombosit düşüklüğü (trombositopeni) tespit edildi. Bu durum kan nakli yapılmasını gerektirdi. Papa’nın bilinci yerinde ve gününü koltukta geçirdi ancak düne göre daha sıkıntılı." ifadeleri yer aldı.
Vatikan, sabah saatlerinde de Papa'nın hastanede tedavi gördüğü için yarınki geleneksel Pazar duasını yine icra edemeyeceğini ve dua metninin paylaşılacağını bildirdi.
“Gereksiz spekülasyonlar”
Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Pietro Parolin, Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte, Papa Franciscus'un daha önce görevini yapamaz duruma gelmesi halinde istifa edebileceğini söylemesinin bugünlerde yeniden gündeme gelmesine ilişkin, "Bunların hepsi gereksiz spekülasyonlar. Şu an Papa'nın sağlığını ve Vatikan’a dönmesini düşünüyoruz. Önemli olan da bu." dedi.
Vatikan'ın 19 Şubat’taki açıklamasında, Papa'nın oksijen desteği almadığı ve kendi kendine nefes alabildiği, dünkü açıklamasında "hafif iyileşme" gösterdiği kaydedilmişti. Papa'nın bu hafta sonu için planlanan etkinlikleri de iptal edilmişti.
Papa görevden ayrılırsa...
Papa Franciscus’un üst üste sağlık sorunları yaşaması görevinden ayrılır mı sorularını da beraberinde getiriyor. Göreve gelen Papalar genelde ölene kadar görevlerinin başında kalmaya devam ediyor. Papalık makamında nadiren görevi bırakma söz konusu. 1294'te Papa V. Caelestinus'un kendi isteği ile papalık görevinden ayrılmasından sonra, Papa 16. Benedictus sağlık sorunları nedeniyle 28 Şubat 2013’te 10 yıldır yaptığı Papalık görevinden ayrılmıştı. 16. Benedictus’un ardından yapılan seçimde yerine Papa Franciscus gelmişti.
Papa Franciscus da görevinden ayrılırsa Vatikan yeni bir seçime gidecek. 80 yaşını doldurmamış Kardinallerden oluşan Kardinaller Meclisi (Conclave) kendi aralarından yeni Papayı seçecek. Kardinallerin üçte ikisinin oyunu alarak Yeni Papa belirlendiğinde, Sistine Şapeli'nin bacasından bir papanın seçildiği anlamına gelen beyaz duman tüttürülerek tüm dünyaya ilan edilecek. (Dış Haberler)